Frågor & Svar

Förvara/ skydda möbler

 • Hur förvarar jag mina möbler under vintern?

  Trämöbler:

  Vinterförvaringen bör ske skyddat, svalt och inte för torrt. Bästa placeringen är inomhus i ett svalt och inte för torrt utrymme. Det går även att vinterförvara möbeln ute. Tänk då på att skydda möbeln väl med exempelvis ett möbelskydd. Snö och regn ska inte komma i kontakt med möbeln och förvaringen måste vara ventilerad. Tvätta och torka av möblerna innan du ställer undan dem för vintern.

   Aluminium,textilene och konstrotting:

  Förvara möbeln inomhus under vintern, svalt och inte för torrt.

 • Hur ska jag behandla och sköta min möbel på bästa sätt?

  Det går inte att ge ett generellt svar eftersom det beror på vilket material och vilken ytbehandling din möbel har. Du hittar information bland våra skötselråd som följer med när du köper din möbel.

  En välskött trämöbel håller i många säsonger. Faktum är, att sköts de extra noga kan de gå i arv.

 • Hur skyddar jag mina möbler?

  Skydda dina möbler från fukt och regn så gott det går. När du inte använder möbeln, ställ den gärna under tak eller täck över med ett möbelskydd. Vi har olika sorters möbleskydd att välja bland.

 • Har ni möbelskydd till alla era möbler?

  Vi har möbelskydd till ett flertal möbler, parasoller och dynor. Möbelskydden håller fukt och väta borta, men längre tids vattenpölar kan till slut sippra igenom. Tänk på att inte täcka möbeln när den är blöt eller fuktig, utan täck den när den är torr. Med ett möbelskydd över möbeln kan du förvara möbeln utomhus under vintern, men förvaringen ska ske väl skyddad från väder och vind. Se till att snö och regn inte samlas på möbeln, och att det finns en distans mellan möbelskydd och möbel, så att ventilation kan ske.

Trämöbler

 • Vad gör jag när min trämöbel har fått svarta prickar/sprickor/kåda?

  Trä är ett levande material som påverkas av klimatet. Det rör sig hela tiden. Ju mer rädd om din möbel, desto finare håller den sig. Vi tipsar om vad du kan göra bland våra skötselråd som följer med när du köpt din möbel, men några tips kommer här:

  Svarta fläckar/prickar
  Skulle möbeln få svarta fläckar (främst på bordsskivans och armstödens ovansida) beror det på föroreningar i luften. Fläckarna kan tvättas bort med Trätvätt. Föroreningarna har en förmåga att tränga långt ner i träet. Ju tidigare fläckarna tvättas bort desto större chans att resultatet blir bra.

  Sprickor i träet
  Trä är ett levande material som upptar och avger fukt, vilket kan ge upphov till sprickbildning i träets yta. Möbelns hållfasthet och funktion försämras inte av ytsprickor. Skydda dina möbler från fukt och regn så gott det går. När du inte använder möbeln, ställ den gärna under tak eller täck över med ett möbelskydd.

  Kåda
  Om möbeln utsätts för högre temperatur än 38ºC startar en naturlig process i träet och kåda kan tränga ut ur träet, företrädelsevis vid en del kvistar. Innan kådan har stelnat kan man stryka bort den försiktigt med hjälp av HT Finisher. När möbeln svalnar stelnar kådan och man kan försiktigt skrapa bort den.

 • Hur sköter jag mina trävita möbler?

  Din möbel är vacuumtrycksimpregnerad. Det ger ett djupgående och långvarigt skydd mot vädrets makter.

  Underhållsbehandla
  Träolja ska strykas på möbeln varje år och/eller då ytan är matt eller uttorkad.

  Måla inte direkt på ny möbel
  Ska möbeln målas eller laseras, ta upp möbeln ur kartongen och låt den stå under tak i 3-4 veckor så att impregneringen torkar. Därefter går det bra att lasera.

  För möbler under bar himmel
  Behandla med träolja redan när möblerna är nya, och sedan minst 1 gång om året. Horisontella ytor som t ex bordsskivor och armstöd kan behöva fler behandlingar.

  Svarta fläckar/prickar
  Skulle möbeln få svarta fläckar (främst på bordsskivans och armstödens ovansida) beror det på föroreningar i luften. Fläckarna kan tvättas bort med Trätvätt. Föroreningarna har en förmåga att tränga långt ner i träet. Ju tidigare fläckarna tvättas bort desto större chans att resultatet blir bra.

 • Hur sköter jag mina laserade trämöbler?

  Din möbel är tillverkad för utomhusbruk och tål att stå ute hela sommaren om skötselråden följs.

  För möbler under tak
  Möblerna behöver regelbundet tvättas och torkas av. Använd ett milt rengöringsmedel.

  HT Finisher stryks på möblerna minst en gång per säsong. Innan du gör det, måste de dock tvättas och torkas av. Använd ett milt rengöringsmedel.

  För möbler under bar himmel
  Behandla med HT Finisher redan när möblerna är nya.

  Skydda möblerna från fukt och väta i möjligaste mån.
  Några förslag:
  När du inte använder din möbel, använd möbelskydd eller placera möbeln under tak. Möbelskydd finns att köpa där våra möbler säljs.

  Stryk möbelns horisontella ytor med HT Finisher varannan månad eller efter behov. Då möbeln inte används, luta möbeln så att regnvatten lätt rinner av.

 • Hur sköter jag mina vitlaserade möbler?

  Möbler tillhörande den här gruppen är tillverkade av furu som täcklaserats. Trä är ett levande material som upptar och avger fukt, vilket kan ge upphov till sprickbildning i träets yta. Möbelns hållfasthet och funktion försämras inte av ytsprickor.

  Skulle det uppstå gula fläckar vid kvistarna i träet, kommer de med tiden att blekas ned av solljuset. Man kan även måla fläckarna med HT Bättringsfärg eller vit täcklasyr för utomhusbruk.

  För möbler under bar himmel
  Skydda dina möbler från fukt och regn så gott det går. När du inte använder möbeln, ställ den gärna under tak eller täck över med ett möbelskydd.

  Tvätta och torka av möbeln regelbundet. Använd ett milt rengöringsmedel.

  Lasyren på möbler som används under bar himmel kommer successivt att brytas ned av fukt, väta och solsken. Hårdast utsatta är horisontella ytor som bordsskivor och armstöd. Efter en eller flera säsonger – beroende på väder, vind och hur väl du tar hand om dina möbler – kan det krävas att möbeln målas om. Nya lasyrer för utomhusbruk finns att köpa där våra möbler säljs.

  Om möbeln utsätts för högre temperatur än 38ºC startar en naturlig process i träet och kåda kan tränga ut ur träet, företrädelsevis vid en del kvistar. Innan kådan har stelnat kan man stryka bort den försiktigt med hjälp av HT Finisher. När möbeln svalnar stelnar kådan och man kan försiktigt skrapa bort den.

Övrigt

 • Jag skulle vilja göra en reklamation. Hur gör jag?

  Önskar du att reklamera en vara ska du vända dig till din återförsäljare som du köpte möbeln utav.

 • Jag ska köpa parasoll. Hur vet jag hur tung fot jag behöver för att parasollet ska stå stadigt?

  En tumregel är att ju större parasoll (diameter) desto större parasoll fot. I katalogen anger vi även diametern (Ø) på stången – bra att veta när du ska välja parasollfot.

Dynor & klädsel

 • Hur vet jag hur tjock dyna jag ska välja?

  Möbelns design hänvisar dig till vilken typ av dyna du behöver (3-delad, 2-delad, separat rygg- och sittdyna osv), men generellt kan man säga att en dyna med 5 cm tjocklek passar bäst till aluminiummöbler, 8 cm tjocklek passar bäst till trämöbler. Konstrottingmöblerna har sina egna dynor.

 • Dyna och design – vad är skillnaden?

  Vi vet att de flesta pratar dynor om både stoppning och tyg. För oss är dynan själva stommen som sedan kläs med tyg (det vi kallar design). Alltså behöver du först välja vilken dyna du vill ha, och sedan vilken design/vilket tyg du vill ha.

 • Är det samma kvalitet på alla klädda dynor?

  Nej, våra tyger har olika kvalitet. De finns i följande kvaliteter:
  Dralon
  Bomull
  Polyester
  Polyester/Bomull
  Polyester/Acryl/Bomull

 • Mina dynor har blivit smutsiga. Kan jag tvätta dem?

  Följ tvättråden på dynan. På dynan sitter en liten lapp av samma typ som du hittar på exempelvis kläder.

 • Tyget har blekts?

  Stark sol bleker tygerna med tiden, det kan märkas på exempelvis Baden-stolarna.

Miljö

 • Är ytbehandlingarna på era möbler miljövänlig?

  På fabriken i Hillerstorp finns ett slutet, miljövänligt system för vakuumtrycksimpregnering av trä. Till laserade möbler som tillverkas i Hillerstorp används uteslutande vattenbaserade ytbehandlingsprodukter.

 • Vad betyder det att möbeln är FSC-certifierad?

  Alla möbler som tillverkas i Hillerstorp är FSC-certifierade. FSC:s märke visar vilka produkter som gjorts av virke från FSC-certifierad skog. Det gör att du kan känna dig trygg med att dessa produkter har tillverkats på ett ansvarsfullt sätt. Genom att köpa FSC-märkta produkter stärker du också intresset för ett ansvarstagande bruk av världens skogar. Läs mer på http://www.fsc-sverige.org