Frågor & svar

Förvaring & skötsel

Hur skyddar jag mina möbler?

Skydda dina möbler från fukt och regn så gott det går. När du inte använder möbeln, ställ den gärna under tak eller täck över med ett möbelskydd. Tänk på att det måste finnas en distans mellan möbelskydd och möbel, så att ventilation kan ske. Vi har olika sorters möbelskydd att välja bland.

Hur ska jag behandla och sköta min möbel på bästa sätt?

Det går inte att ge ett generellt svar eftersom det beror på vilket material och vilken ytbehandling din möbel har. Du hittar information bland våra skötselråd som följer med när du köper din möbel.
Du hittar även våra skötselråd i listan till höger. 

Hur förvarar jag mina möbler under vintern?

Vinterförvaringen bör ske skyddat, svalt och inte för torrt. Det går även att vinterförvara möbeln ute, helst under tak. Tänk på att skydda möbeln väl med exempelvis ett möbelskydd. Snö och regn ska inte komma i kontakt med möbeln och det måste finns en distans mellan möbelskydd och möbel, så att ventilation kan ske. Tvätta och torka av möblerna innan du ställer undan dem för vintern.

Har ni möbelskydd till era möbler?

Vi har möbelskydd till ett antal möbler, parasoller och dynor. Ni hittar våra möbelskydd här.

Vad gör jag när min trämöbel har fått svarta prickar/sprickor/kåda?

Trä är ett levande material som påverkas av klimatet. Det rör sig hela tiden. Ju mer rädd du är om din möbel, desto finare håller den sig. Vi tipsar om vad du kan göra bland våra skötselråd som följer med när du köpt din möbel, men några tips kommer här:

Svarta fläckar/prickar
Skulle möbeln få svarta fläckar (främst på bordsskivans och armstödens ovansida) beror det på föroreningar i luften. Fläckarna kan tvättas bort med ett milt rengöringsmedel. Föroreningarna har en förmåga att tränga långt ner i träet. Ju tidigare fläckarna tvättas bort desto större chans att resultatet blir bra.

Sprickor i träet
Trä är ett levande material som upptar och avger fukt, vilket kan ge upphov till sprickbildning i träets yta. Möbelns hållfasthet och funktion försämras inte av ytsprickor. Skydda dina möbler från fukt och regn så gott det går. När du inte använder möbeln, ställ den gärna under tak eller täck över med ett möbelskydd.

Kåda
Om möbeln utsätts för högre temperatur än 38ºC startar en naturlig process i träet och kåda kan tränga ut ur träet, företrädelsevis vid en del kvistar. När möbeln svalnar stelnar kådan och man kan försiktigt skrapa bort den.

 

Dynor

Vilken dyna ska jag välja till min möbel?

Vi har ett flertal olika dynmodeller i vårt sortiment. Vilken dynmodell som passar just din möbel hittar du under varje specifik produkt på vår hemsida. När det gäller dynans tjocklek kan man generellt säga att en dyna med 5 cm tjocklek passar bäst till aluminiummöbler, 8 cm tjocklek passar bäst till trämöbler.

Dyna och design – vad är skillnaden?

En dyna utgörs av både stoppning och tyg. För oss är dynmodellen själva stommen som sedan kläs med tyg (det vi kallar design). Alltså behöver du först välja vilken dynmodell du vill ha, och sedan vilken design/vilket tyg du vill ha.

Kan jag tvätta mina dynor?

Dynorna kan tvättas i 30 grader handtvätt, men ej i maskin. Dynorna får ej centrifugeras!

Hur undviker jag att mina dynor bleks?

En viss blekning får man räkna med vid exponering av solljus. För längre hållbarhet använd dig gärna av ett möbelskydd eller plocka in dynorna när du inte använder möbeln.

 

Order- och reklamationshantering

Hur hanterar jag en reklamation?

Önskar du att reklamera en vara ska du vända dig till din återförsäljare som du köpt möbeln utav.

Vad innebär ett rekommenderat pris?

Ett rekommenderat pris är det pris som vi som leverantör rekommenderar att varan ska säljas för. I Sverige råder fri prissättning och våra återförsäljare är helt fria att själva sätta sitt eget försäljningspris.

Pris angivet som Rek pris är inklusive moms och skall endast ses som vägledande.